ДЕРЖСПОЖИВСЛУЖБА ІНФОРМУЄ
18 Листопада, 2024 р., 14:31
Настала пора для «тихої охоти» - збирання грибів.
14 Листопада, 2024 р., 15:41
Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епізоотичного та епідемічного добробуту населення. Торгівля «з рук» на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена, оскільки ці продукти харчування не відповідають ветеринарно – санітарним та санітарно-гігієнічним вимогам.
06 Листопада, 2024 р., 14:08
Сучасні тенденції в розвитку освітньої системи орієнтовані на створення і забезпечення умов здорового, безпечного і комфортного середовища в закладі освіти. Таке середовище складне, багатошарове і включає в себе безліч питань, які стосуються в тому числі і забезпечення права дітей на здоровий розвиток. А це неможливо без налагодження збалансованого, здорового та достатнього харчування.
19 Червня, 2024 р., 08:14
Держпродспоживслужба нагадує, що захворювання на ботулізм є вкрай
небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з
початку 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані із
вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2
постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 1
випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього
виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані із вживанням риби
домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження,
1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6
постраждалими – рибна продукція, придбана в магазині (із них триває
розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1 постраждалим – фактор
інфікування не встановлений.
Ботулізм - це гостре токсико - інфекційне захворювання, яке зумовлює
токсин бактерії Closridium botulinum. Збудники ботулізму широко поширені в
природі. Спори бактерії з їжею і водою можуть потрапляти в кишківник людини,
теплокровних тварин, птахів і риб. Спори збудника ботулізму стійкі до факторів
зовнішнього середовища і накопичуються в ґрунті, мулі, особливо в трупах
тварин.
Джерелом інфекції є мертві тварини, птахи, риби, а ґрунт та річний мул -
служать резервуаром інфекції.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що
накопичила токсин внаслідок забруднення її збудником. Таким чином
реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в'ялена або слабо
просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви.
Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти
домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби і після вживання
продуктів вироблених у промислових умовах.
Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює
їхніх органолептичних властивостей. Для виникнення ботулізму іноді досить, щоб
навіть слідові кількості ботулотоксину потрапили у ротову порожнину.
Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не
змінилися.
Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини
та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і
створення сприятливих умов можливі випадки ранового ботулізму.
Період від моменту зараження до проявів перших клінічних ознак при
ботулізмі може становити від 8 годин до 10 діб, при рановому - 5-14 днів.
Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність
гарячки протягом всієї хвороби, нечіткість та різноманіття клінічних проявів у
перші дні хвороби.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, це:
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;
01 Травня, 2024 р., 14:15
Правила безпечного святкування Великодня!