Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Дата: 19.06.2024 08:14
Кількість переглядів: 123

Держпродспоживслужба нагадує, що захворювання на ботулізм є вкрай
небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.
Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з
початку 2024 року встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані із
вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення, 2 випадки з 2
постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення, 1
випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього
виготовлення, 9 випадків з 10 постраждалими, пов’язані із вживанням риби
домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція невідомого походження,
1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6
постраждалими – рибна продукція, придбана в магазині (із них триває
розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1 постраждалим – фактор
інфікування не встановлений.
Ботулізм  - це гостре токсико - інфекційне захворювання, яке зумовлює
токсин бактерії Closridium botulinum. Збудники ботулізму широко поширені в
природі. Спори бактерії з їжею і водою можуть потрапляти в кишківник людини,
теплокровних тварин, птахів і риб. Спори збудника ботулізму стійкі до факторів
зовнішнього середовища і накопичуються в ґрунті, мулі, особливо в трупах
тварин.
Джерелом інфекції є мертві тварини, птахи, риби, а ґрунт та річний мул -
служать резервуаром інфекції.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що
накопичила токсин внаслідок забруднення її збудником. Таким чином
реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в'ялена або слабо
просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви.
Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти
домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби і після вживання
продуктів вироблених у промислових умовах.
Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює
їхніх органолептичних властивостей. Для виникнення ботулізму іноді досить, щоб
навіть слідові кількості ботулотоксину потрапили у ротову порожнину.
Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не
змінилися.
Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини
та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і
створення сприятливих умов можливі випадки ранового ботулізму.
Період від моменту зараження до проявів перших клінічних ознак при
ботулізмі може становити від 8 годин до 10 діб, при рановому - 5-14 днів.
Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність
гарячки протягом всієї хвороби, нечіткість та різноманіття клінічних проявів у
перші дні хвороби.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, це:
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;

- можуть спостерігатися короткочасні ознаки ураження травної системи:
нудота, блювання, послаблення випорожнень, здуття живота, закрепи, біль
у животі;
- один з ранніх і частих (майже постійних) симптомів - сухість слизових
оболонок порожнини рота;
- порушення зору: зниження гостроти зору, подвоєння в очах, опущення
верхньої повіки, розширення зіниць;
- порушення ковтання, зміна або зникнення голосу;
- порушення дихання: утруднене дихання, відчуття браку повітря, задуха.
Для ботулізму характерне не тільки важкий перебіг захворювання, а й
ускладнення такі як: набряк мозку, пневмонія, цистит, тощо. Зупинка серця та
дихання можуть привести до смерті хворого.
У профілактиці ботулізму головним є:
- ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь,
консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах
громадського харчування;
- не слід купувати кров'яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину,
шинку, консерви домашнього приготування у випадкових осіб та в місцях
стихійної торгівлі;
-  не вживайте в їжу продукти харчування, якщо не впевнені, що зберігання та/або
транспортування відбувалось належним чином та маєте сумніви в якості
продуктів; 
- ретельне миття овочів та фруктів перед початком консервації.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Усі
хворі на ботулізм, незалежно від тяжкості, підлягають обов'язковій
госпіталізації, оскільки перебіг захворювання та ймовірність ускладнень
непередбачувані.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням!

Ніжинське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь