Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

Дата: 16.01.2024 09:28
Кількість переглядів: 92

 

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є питна вода.

Перевищення у воді допустимих концентрацій різноманітних хімічних сполук може бути небезпечними для здоров’я та життя людини. Однією з таких хімічних сполук є нітрати. Нітрати у питній воді мають надзвичайно токсичний вплив на організм дітей раннього віку (до 3 років), з чим безпосередньо пов’язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія.

 

 ВОДНО-НІТРАТНА МЕТГЕМОГЛОБІНЕМІЯ – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин.

Зазвичай метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у сільській місцевості, де поширено використання води із децентралізованих джерел водопостачання (колодязі та неглибокі індивідуальні свердловини).

Групи підвищеного ризику становлять діти віком до 3-х років та немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, що готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), а також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з овочів з високим вмістом нітратів, особливо ранніх сортів. Також небезпечна для дітей хронічна дія нітратів.

У немовлят основні симптоми хвороби проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. Лікувати це захворювання можна тільки в умовах стаціонару. Гостре нітратне отруєння у дітей може призвести до смерті.

Можливі причини збільшення вмісту у колодязній та джерельній воді амонійних солей нітратів та нітратів - близьке розташування компостних ям, дворових вбиралень, гноєсховищ, майданчиків підземної фільтрації, складів мінеральних та органічних добрив відносно джерела водопостачання (свердловини або колодязя), а також нераціональна та неконтрольована обробка хімічними речовинами полів, господарських городів. 

 Важливим є те, що наявність нітратів не змінює органолептичні властивості води (смак, запах, каламутність, прозорість). Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах нецентралізованого водопостачання, тому рекомендують:

     - батькам, які мають немовлят та дітей віком до 3 років, – для питних потреб та приготування їжі (особливо дитячих сумішей, овочевих соків, дитячих напоїв тощо) категорично не використовувати воду з підземних джерел водопостачання, а використовувати фасовану бутильовану воду;


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь