Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

СВЯТКУЄМО ВЕЛИКДЕНЬ

Дата: 12.04.2023 16:17
Кількість переглядів: 60

Великдень – найголовніше свято у церковному календарі, присвячене воскресінню
Ісуса Христа. Кожна господиня по особливому готується до цього великого дня, збираючи
Великодній кошик з пасками, крашанками та іншими стравами.
Але готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати
елементарні продукти харчування або готові страви, приготовані з порушенням
технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.
Щоб не зіпсувати святковий настрій, запобігти харчовим отруєнням і не зашкодити
здоров’ю, варто взяти на озброєння кілька простих рекомендацій від фахівців
Ніжинського районного управління Держпродспоживслужби (м. Бахмач).
Отже, слід пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь
виникають після проведення масових заходів і святкувань.
З-поміж причин таких спалахів – залучення до приготування страв випадкових осіб, не
обізнаних з елементарними до приготування страв правилами особистої гігієни, а також
порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних
умовах, без належного температурного режиму.
Також кишкові інфекції передаються через неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди,
придбані на стихійних ринках чи у приватних осіб.
Наприклад, при сальмонельозі основними факторами передачі є сирі або недостатньо
термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.
Ця хвороба вражає травну систему людини, а зараження відбувається при проникненні
збудника через ротову порожнину.
Джерело кишкових інфекцій – хвора людина чи бактеріоносій, а головними
розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто працює в
сфері обслуговування населення, як-то продавці продуктових магазинів, працівники
системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих
закладів.
Перебуваючи на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати
збудниками все, до чого торкаються їхні руки: посуд, харчові продукти, предмети
навколишнього середовища.

Не варто забувати і про таку небезпечну недугу, як ботулізм. Зараження може
відбуватися через в’ялену рибу домашнього приготування, домашні консерви, копчену
мясну і рибну продукцію, запечену на вогнищі картоплю, ковбаси і копченості у вакуумній
упаковці. До отруєння також може призвести вживання дикорослих ранніх грибів,
назбираних у лісі. Тому краще придбати їх у торговельній мережі.
Щоб уникнути кишкових інфекцій та харчових отруєнь, необхідно виконувати такі заходи
профілактики:
- Не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості і протерміновані
продукти;
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- Не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов
охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти, тощо);
- Не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої
страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
- Перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою,
а при вживанні дітьми – обдати окропом;
- Не використовувати для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел;
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел
водопостачання або питну фасовану;
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов’язково
слід робити це після відвідування туалетів;
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутися до
найближчої лікувальної установи. Слід пом’ятати: самолікування становить загрозу
здоров’ю.
Відповідних правил безпеки варто дотримуватися і під час святкування і на природі. Щоб
Великодній пікнік не був зіпсований і не мав негативних наслідків для вашого здоров’я,
фахівці Ніжинського районного управління Держпродспоживслужби
(м. Бахмач) радять:
- Не нарізайте м'ясо і овочі на одній дошці;
- У кошику для пікніка сирі продукти не повинні лежати вище готових страв;
- Мийте руки, фрукти та овочі, ножі і поверхні, на яких нарізатимете і подаватимете їжу,
захищайте їжу від комах;
- М’ясні та інші висококалорійні страви збалансуйте овочами;
- Не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом, інші солодощі – через короткий термін
зберігання вони часто стають причиною отруєння;
- Не зловживайте стравами з майонезом – вони швидко псуються при високих
температурах повітря;
- Не тримайте страви на столі більше двох годин;
- Їжу, залишилася після пікніка, не зберігайте на завтра;
- Не переїдайте – відмовтеся від додаткової порції, якщо відчули насиченість;
- Пам’ятайте: безпечної дози алкоголю не існує.
Тож смачного і безпечного вам Великоднього святкування!
З повагою
Заступник начальника управління-
начальник відділу безпечності
харчових продуктів та ветеринарної

медицини Ніжинського районного
управління ГУДПСС Антоніна ШУМАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь