НОВИНИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ
Реалізація та зберігання харчових продуктів в
умовах відключення електроенергії.
Щоб допомогти енергетикам тримати баланс в енергосистемі, пошкодженій ворожими
обстрілами, запровадили віялові стабілізаційні відключення електроенергії. Світло
вимикають згідно графіка або у випадку аварійних відключень, аби уникнути можливих
аварій в енергосистемі, яка потерпіла від російських обстрілів.
В зв’язку з ситуацією що склалася, оператори ринку харчових продуктів опинилися в
складних умовах. Відключення електроенергії негативно впливає на будь який процес під
час виготовлення, зберігання та реалізації харчових продуктів.
За таких умов скорочуються терміни придатності харчового продукту, а також змінюється
його якість та безпечність.
Відповідно до вимог пункту 1 статті 20 Закону України «Про основні принципи і
вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку відповідають за
виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових
продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Згідно з вимогами пункту 2 розділу ІV статті 20 Закону України «Про основні принципи
та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку харчових продуктів
зобов’язаний розробити, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що
засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних
точках (НАССР) задля здійснення контролю в критичних точках, у тому числі розроблення
та виконання операційних процедур на випадок відключення систем електропостачання.
Згідно з вимогами пункту 4 розділу ІV статті 20 цього ж Закону, оператор ринку, що
здійснює роздрібну торгівлю або розповсюдження харчових продуктів, у межах своєї
діяльності ініціює процедури вилучення з обігу продуктів, що не відповідають параметрам
безпечності.
Бахмацьке управління ГУ Держпродспоживслужби в
Чернігівській області