Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

Відповідальність за хибні виклики екстрених служб

Дата: 05.10.2022 14:59
Кількість переглядів: 258

Відповідальність за хибні виклики екстрених служб

 

Щодня на лінію екстреного виклику «101» надходить велика кількість дзвінків. Але буває й так, що дзвінки на цей номер стають приводом для пустощів та недолугих жартів. Подібні виклики трапляються доволі часто, на гарячу лінію надходить чимало неправдивих повідомлень, про «уявні» події, яких на справді не відбувалося. На ці хибні виклики залучаються чергові караули ДСНС, техніка. Даремно витрачаються значні матеріальні ресурси, затрачається безцінний час…

Хочемо наголосити, що в Україні зросли штрафи за хибні виклики рятувальників, поліції й швидкої. Завідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування, поліції, екстреної медичної допомоги відповідно до статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення загрожує штрафом від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (850-3400 грн.). Раніше ж діяв штраф від 51 до 119 грн.

Відповідно до статті 259 Кримінального кодексу України завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти, або якщо воно спричинило тяжкі наслідки чи вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Ніжинське районне управління ГУ ДСНС України у Чернігівській області звертається до дорослих з проханням розповідати своїм дітям про неприпустимість подібних витівок. Адже, згідно чинного законодавства за хибне повідомлення неповнолітніми відповідальність нестимуть їх батьки, яким доведеться відшкодовувати завдані збитки. Дорослим теж варто утриматися від бажання пожартувати. Адже щодо повнолітніх – до винних вживаються більш суворі заходи адміністративної, або кримінальної відповідальності. Пам’ятайте про те, що кожна витівка за номером «101» може вартувати комусь втрати матеріального майна, здоров’я, або навіть життя.

 

 

Начальник Ніжинського РУ Головного

управління ДСНС у Чернігівській області                                                 Віктор КРАВЕЦЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь