Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ

Дата: 23.05.2022 16:45
Кількість переглядів: 149

Бахмацьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
інформує Вас про те, що станом на 22 травня 2022 року на території Чернігівської області
зареєстровано випадки захворювання на ботулізм.
Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів,
які містять отруйні речовини (токсини) що виробляють бактерії ботулізму. Ботулізм у більшості
випадків можна уникнути, дотримуючись простих правил, а саме уникати споживання в’яленої,
копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього приготування.
Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких
тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом
кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.
Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь – якому віці. Харчовий ботулізм реєструється у
вигляді поодиноких випадків та спалахів, при чому хворіють іноді не всі особи, що вживали
інфікований продукт, це пов’язано з нерівномірністю, «гніздовим» характером розподілу
ботулотоксину в твердому продукті.
Найпоширеніші шляхи зараження:
- в’ялена річкова риба домашнього приготування;
- консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо
небезпечні;
- ковбаси і копченості у вакуумній упаковці;
- приготовлені на природі овочі у фользі ( спори збудників потрапляють через контакт з
ґрунтом).
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання
зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або
значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- одна з найперших ознак - порушення гостроти зору ( двоїння предметів, туман, важкість
читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);
- сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
- сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
- порушення дихання, відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна
недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- консервів домашнього виробництва;
- м’ясних та грибних консервів;
- продуктів, що зберігали та/або транспортували не належним чином, придбані на стихійних
ринках;
У випадку захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися
самолікуванням.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Здоров’я та життя людини це
найвища цінність.

Начальник Бахмацького управління ГУДПСС в Чернігівській області Антоніна
ШУМАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь