Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

28 липня - день хрещення України князем Володимиром!

Дата: 28.07.2021 09:15
Кількість переглядів: 332

День хрещення Київської Русі – України

28 липня в Україні відзначається державне свято - День хрещення Київської Русі-України. Ця дата обрана не випадково, адже саме цього дня Православна Церква вшановує пам’ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.

Хрещення Русі Володимиром відбулося 988 року в Києві. Після знищення язичницьких ідолів проведено масове хрещення мешканців Києва.

Хрещення Київської Русі стало видатною подією не тільки в історії нашої Церкви, але й в історії нашого народу. Воно мало важливі наслідки для нашої країни. Хрещення завершило початий у першому столітті та зміцнений трудами слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія багатовіковий процес становлення християнства в нашій давній державі.

Для Руської Православної Церкви Хрещення Русі було початком її офіційного існування. Християнство створило духовну основу для єдності Давньоруської держави. Вплив Руської Православної Церкви в той період був досить значним. Церква зіграла величезну роль у припиненні міжусобиць князів, у об’єднанні князівств у єдину державу, закріплення й розширенні зв’язків Київської Русі з багатьма європейськими державами.

Насамперед Хрещення сприяло розвитку освіти. Засновувані монастирі  ставали центрами не тільки духовного виховання православних людей, але й книжної освіти.

Християнство збагатило східнослов’янські народи новими науковими й філософськими поняттями, досі невідомими слов’янам. Прискорився розвиток древньоруської літературної мови. Також воно мало всебічний вплив на культурне життя наших предків: на освіту й літературу, живопис і архітектуру, державні закони й політику тощо.

Саме християнство визначило основу середньовічної культури нашої країни і тим самим поєднало слов’янський культурний світ і Київську Русь з культурними колами християнських народів Сходу і Заходу. Культура, що прийшла на Русь після прийняття християнства з Візантії, продовжувала й далі розвиватися на ґрунті власної творчості. Це сприяло історичному самовизначенню Київської Русі та знаходженню нею свого місця у світовому історичному процесі.

Традиційно в День хрещення Київської Русі – України в усіх православних храмах  пройде урочиста літургія та молебні за мир та єдність в Україні.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь