Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

БАХМАЦЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ!

Дата: 30.06.2021 16:49
Кількість переглядів: 332

Що робити , якщо людина зникла?

Сьогодні завдяки мобільному телефону у нас є можливість завжди бути на зв’язку. Що ж робити, якщо людина раптово зникає і тривалий час не виходить на зв’язок?

Поради юристів:

  • необхідно зв’язатися зі знайомими, родичами, друзями, які можуть володіти інформацією про місцезнаходження людини;
  • зателефонувати до місць, де людина могла затриматись чи куди, швидше за все, прямувала би в тій чи іншій ситуації (затрималась на роботі, поїхала  у відрядження або до друзів у інше місто, перебуває на лікуванні тощо);
  • зателефонувати до швидкої допомоги за номером 103, до медичних закладів для отримання інформації про осіб, які поступили на госпіталізацію;
  • звернутися до поліції за номером 102 та зателефонувати на гарячу лінію за безкоштовним номером 0 800 500 202, де вам допоможуть скласти план подальших дій та приймуть заявку про зниклу особу;
  • якщо людина зникла за містом чи в селі, також можна самостійно організувати пошукові групи, враховуючи особливості місцевості ( якщо ліс, слід обстежити прилеглу територію з гучномовцем; якщо є водойми, потрібно звертатись до водолазів).

 

У поліції повідомлення про зникнення приймається в день звернення усно чи письмово. Слід зазначити детальні відомості про зниклу особу: паспортні дані, опис зовнішності з особливими прикметами (татуювання, шрами), у що була вдягнена людина на момент зникнення тощо.

Міністерство внутрішніх справ створило загальну базу безвісті зниклих https://wanted.mvs.gov.ua/ . Портал розшуку МВС також містить інформацію щодо загублених речей, зброї, має базу неопізнаних трупів та базу осіб, що не можуть надати інформацію про себе (зниклі діти, хворі та літні люди, що мають труднощі з власною ідентифікацією).

 

Щоб усунути юридичну невизначеність, яка спричинена три­валою відсутністю фізичної особи, закон передбачає створення особливого юридичного статусу для такої особи - визнання її в судовому порядку безвісно відсутньою.

Безвісна відсутність - засвідчений у судовому порядку факт довготривалої відсутності фізичної особи в місці свого прожи­вання, якщо не вдалося встановити місце її перебування.

Відповідно до ст. 43 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.

 

 

 

Хто може подати заяву?

Заяву про визнання фізичної особи безвісно відсутньою може подати будь-яка особа, яка перебуває із цим суб’єктом у матеріально-правових відносинах і зацікавлена у зміні його правового статусу. Таким чином, заявниками можуть бути, наприклад, чоловік, дружина, батьки, діти, кредитори тощо.

Заява про визнання людини безвісно відсутньою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) особи.

Зацікавлені особи повинні надати докази того, що вони зробили все можливе для встановлення місця перебування зниклої людини. Скажімо, запитували родичів, знайомих, направляли запити, був оголошений розшук тощо.

Окрім того, слід зазначити причини, через які необхідно визнати громадянина безвісно відсутнім. Наприклад, його майно може бути знищене, розкрадене, утриманці перебувають у важкому матеріальному становищі тощо.

          Визнання особи безвісно відсутньою є складною, з моральної точки зору, процедурою, особливо для її близьких та рідних. Але це потрібно робити, щоб майно та права, які людина мала за життя, були під захистом, наглядом чи перейшли до належних спадкоємців.

Якщо особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’являється, їй необхідно звернутись до суду з заявою про скасування рішення про визнання безвісно відсутньою.

   За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 7-16-15)  або до відділу « Бахмацьке БПД» за адресою м. Бахмач, вул. Соборності, 42 ( 2 поверх, ліве крило).

 Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги0 800 213 103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь