Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

Юридичні консультації – кожному!

Дата: 12.05.2021 14:13
Кількість переглядів: 281

 

Щодня ми зіштовхуємося із безліччю життєвих питань: оплата комунальних послуг, кредити, зарплата, пенсії, купівля товарів тощо. Якщо є сумніви, як вчинити у тій чи іншій ситуації, краще заздалегідь проконсультуватися з юристом.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

 

Безоплатна правова допомога включає в себе первинну і вторинну правову допомогу.

 

Безоплатна первинна правова допомога (БППД) включає:

  1.  надання правової інформації;
  2. надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
  3. складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  4. надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Суб’єкти права на БППД – усі особи, які перебувають під юрисдикцією України (громадянин України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту).

 

 Шляхи отримання БППД:

  • зателефонувати до Єдиного контакт-центру: 0 800 213 103
  • звернутися до будь-якого місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги
  • під час роботи мобільних та дистанційних пунктів

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) включає: 

    1. захист;
    2.  2) представництво інтересів особи в суді, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; 
    3. 3) складення процесуальних документів.

 

Суб’єкти права на БВПД – окремі категорії осіб, перелік яких визначено в статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Насамперед це малозабезпечені особи та особи з інвалідністю, дохід яких не перевищує встановлену межу, ветерани війни та інші особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ВПО, діти, особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та інші.

 

Тобто,  якщо Ви працездатна особа і ваш середньомісячний дохід  менший за 4540 грн. ( дорівнює 2 прожитковим мінімумам) або  якщо належите до окремих категорій – особи з інвалідністю ( сума доходу не більше 3538 грн. в місяць), внутрішньо переміщені особи, діти, учасники бойових дій, постраждалі від домашнього насильства ( доходи не враховуються) -  маєте право на вторинну допомогу.

До речі, під час проведення аналізу питань, з якими найчастіше звертаються громадяни до Бахмацького БПД,  з’ясувалось, що протягом 2021  збільшилась кількість звернень, пов’язаних із прийняттям спадщини, розірванням шлюбу, з приводу збільшення/зменшення розміру аліментів, визнання особи безвісно відсутньою або померлою, визнанням особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням тощо.

Шляхи отримання БВПД:

 

у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілому чи свідку у кримінальному провадженні для призначення адвоката/працівника центру слід звернутися до будь-якого місцевого центру  (незалежно від реєстрації місця проживання);

 

у кримінальному провадженні особі, яка має статус підозрюваного, обвинуваченого, засудженого та за відсутністю коштів чи з інших об’єктивних причин не може залучити захисника самостійно, слід заявити клопотання про залучення захисника. Клопотання адресується слідчому, прокуророві, слідчому судді чи суду;

 

особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, мають право на всі види БВПД до моменту звільнення (втрати права на таку допомогу) або використання усіх національних засобів захисту. Для цього потрібно звернутися письмово до відповідного через адміністрацію виправної колонії для підтвердження належності до категорії осіб, визначених пунктом 7 частини.

 

При наданні безоплатної правової допомоги обов’язковим є дотримання встановлених стандартів якості. Якісний та ефективний юридичний захист –  є одним з пріоритетів уряду на наступні декілька років. Для цього  запроваджено обов’язковий механізм зовнішнього  оцінювання якості наданої правової допомоги  - "peer review".  Як це працюватиме? Незалежна комісія з фахівців переглядатиме справи, в яких адвокати представляють громадян у суді, та контролюватиме якість надання правових послуг. Для цього  був розроблений  законопроєкт, який  уряд  попередньо схвалив.   

Для зручності та спрощення доступу до правової інформації , обміну досвідом  та підвищення рівня правової обізнаності громадян  створена  правнича Вікіпедія – довідково-інформаційна платформа правових консультацій WikiLegalAid.  Наразі вона містить понад 1,5 тисяч юридичних консультацій, написаних простою мовою, зрозумілою для людей без юридичної світи.

Слід зазначити, якщо людина з об’єктивних причин не може звернутися до місцевого центру, спеціалісти прибудуть за адресою клієнта для особистого спілкування. Найчастіше, це особи з інвалідністю, особи похилого віку, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги, але самостійно не пересуваються. Адресна допомога – це створення належних умов, відповідно до пріоритетів, для забезпечення доступу мешканців територіальних громад до безоплатної правової допомоги.

За отриманням консультацій та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та до Бахмацького бюро правової допомоги ( м.Бахмач, вул. Сорборності, 42, 2 поверх, ліве крило),  а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

Відділ « Бахмацьке БПД» обслуговує:

Бахмацьку ОТГ,

Батуринську ОТГ,

Дмитрівську ОТГ.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь