Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

Бюро правової допомоги інформує!

Дата: 07.04.2021 16:58
Кількість переглядів: 355

Припинення та поновлення договору оренди землі.

Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Звичайно, що кожен із сторін договору оренди здійснює свою діяльність у власних інтересах, бажаючи досягти певного корисного для себе ефекту. Коли інтереси двох (або більше) суб’єктів господарювання можуть бути взаємно задоволеними в оптимальному для них співвідношенні, сторони укладають договір, в якому прописують умови такого взаємовигідного співробітництва. У такому разі сторони вочевидь розраховують на те, що договір припиниться внаслідок належного виконання сторонами взятих на себе зобов’язань по закінченню строку, на який його було укладено. Однак трапляється, що в силу певних обставин припинення договору оренди землі відбувається достроково, у тому числі і внаслідок його розірвання.

Відповідно до статті 31 Закону України « Про оренду землі» припинення договору оренди відбувається у разі:

- Закінчення строку, на який його було укладено;

- Поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- Відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

- Набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Наслідки припинення або розірвання договору оренди землі:

- У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах , визначених договором. Орендар має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

- У разі невиконання орендарем обов’язку щодо умов повернення орендодавцеві земельної ділянки орендар зобов’язаний відшкодувати орендодавцю завдані збитки.

Шляхи дострокового розірвання договору оренди землі.

Чинним законодавством визначено два шляхи розірвання договору оренди землі:

- За згодою сторін

- За рішенням суду

Розглянемо розірвання договору за згодою сторін.

У разі розірвання договору оренди землі з ініціативи орендаря орендодавець має право на отримання орендної плати на землях сільськогосподарського призначення за шість місяців, а на землях несільськогосподарського призначення – за рік, якщо протягом зазначеного періоду не надійшло пропозицій від інших осіб на укладення договору оренди цієї ж земельної ділянки на тих самих умовах, за винятком випадків, коли розірвання договору було обумовлено невиконанням або неналежним виконанням орендодавцем договірних зобов’язань.

У разі розірвання договору землі за погодженням сторін кожна сторона має право вимагати в іншої сторони відшкодування понесених збитків відповідно до закону. Інший спосіб дострокового розірвання договору оренди землі – за рішенням суду.

Підставами для подання відповідного позову до суду є:

- невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України « Про оренду землі»;

- невиконання сторонами обов’язків, передбачених умовами самого договору;

- у разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки;

- на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Поновлення договору оренди землі Поновлення договорів оренди землі, укладених до 16.07.2020 року, здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення. При цьому у разі внесення змін до договору оренди землі після 16.07.2020 року на них поширюватимуться правила щодо поновлення договорів оренди землі, визначені статтею 1261 Земельного кодексу України. Важливо! Якщо сторона договору, яка бажає скористатись правом відмови від поновлення договору, не пізніше ніж за місяць до дати закінчення дії такого договору має подати до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору. У разі відсутності заяви про виключення з Реєстру відомостей про поновлення договору до закінчення дії такого договору після настання відповідної дати закінчення дії договору державна реєстрації речового права продовжується на той самий строк.

Щоб отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань: - - зателефонуйте на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103 - зателефонуйте на міський номер 04635 – 2-13-81 - напишіть на електронну пошту nizhyn.chernihiv@legalaid.cn.ua або bakhmatske@legalaid.cn.ua - зверніться за допомогою до відділу « Бахмацьке бюро правової допомоги» ( м. Бахмач, вул. Соборності, 42, ліве крило,2 поверх). Інформацію підготувала начальник відділу «Бахмацьке БПД» Яна Погоріла


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь