Дмитрівська громада

Чернігівська область, Ніжинський район

Адам Осборн - англійський винахідник ноутбука!

Дата: 18.03.2021 12:37
Кількість переглядів: 396

У 2003 році 18 березня помер англійський винахідник ноутбука Адам Осборн.

На початку 80-х ідея про те, що комп’ютер можна принести на роботу або взяти у відрядження збуджувала людську уяву та здавалася недосяжною. Але все змінилося 3 квітня 1981 року, коли стартап під назвою «Osborne Computer Corporation» анонсував «Osborne 1» на Комп’ютерній ярмарці Західного узбережжя Brooks Hall в Сан-Франциско.

Це був перший в історії «ноутбук» масового виробництва та один з найпопулярніших персональних комп’ютерів свого часу. На відміну від мешканців Кремнієвої долини, таких як Стів Джобс або Стів Возняк, Адаму Осборну (Adam Osborne) довелося промандрувати 8000 кілометрів від своєї батьківщини до самого серця зародження бізнесу персональних комп’ютерів.

Народився Адам у Бангкоку в 1939 році від матері польського походження та батька британця. У віці одинадцяти років разом з батьками Адам переїхав до Англії. Там же він поступив та успішно закінчив Бірмінгемський університет за спеціальністю хімік-інженер.

Пізніше, у 1971 році, Адам Осборн перекваліфікувався у письменника технологічної тематики та заснував компанію «Osborne & Associates», яка розпочала свою діяльність з випуску документації та публікації книг з комп’ютерної тематики. Його найкращою роботою була книга «Введення в мікрокомп’ютери» («An Introduction to Microcomputers»). Вона продалася у кількості 300 000 копій та була багато разів перевидана. Згодом успішне видавництво придбала інша компанія «McGraw-Hill».

Адам Осборн був і видавцем, і експертом технолочно-комп’ютерної тематики. У 1976 році, він почав писати колонку для журналу «Interface Age»; у 1980 році він перейшов до журналу «InfoWorld» і продовжив там свою колонку. Колонка здебільшого була присвячена заявам Осборна про зародження індустрії персональних комп’ютерів.

Перші концепції комп’ютерів, над якими працювали у компанії Осборна, були нічим не виразними серед інших звичайних персональних комп’ютерів на ринку і Осборн прийняв рішення, що продуктом компанії стане саме портативний комп’ютер.

Osborne 1 мав процесор Zilog Z80 і вкрай щедрі, на той час, 64 кілобайти оперативної пам’яті. В нього були вбудовані 2 дисководи для дискет формату 5,25″ на які можна було записати до 180 кілобайт даних.

Osborne 1 працював на операційній системі CP/M, популярної операційної системи, того часу. Навіть за мірками 1981 року монохромний 5-ти дюймовий монітор, вбудований у Osborne 1, був вкрай малий. Він був спроможний показувати тільки 52 стовпці тексту — менше заданого стандарту у 80 стовпців, але більше, ніж 40 стовпців в Apple II. Такий розмір екрану для ноутбука був обраний через те, що він вже був спроектований раніше співробітниками IBM для 25-кілограмового портативного IBM 5100.

Перш, ніж Osborne 1 вийшов на ринок, Адам заніс його в офіс і поклав його на стіл зі словами «Ми будемо ними користуватися». За словами одного зі співробітників компанії «На початку все було жахливо. У ноутбука був маленький екран, але текстовий процесор працював з 80 стовпцями через що зображення на екрані їхало взад і вперед. Але Осборн хотів, щоб всі у компанії ними користувалися».

Osborne 1 важив 11 кілограмів і мав ручку, з цього ноутбука розпочався новий клас персональних комп’ютерів, що отримав назву «переносні».

Osborne 1 став дуже відомий своєю можливістю вміститися під сидіння у літаку, але в самому літаку його не можна було використовувати, тому що в ньому не було батареї. Досить великих зусиль було необхідно для того, щоб просто його перенести і без батареї.

Перші комплекти Osborne 1 були відправлені продавцям в червні 1981 року. У серпні 1982 року компанія зуміла продати ноутбуків на 10 млн. доларів, а на кінець фінансового року прибуток компанії склав 100 млн. доларів.

За свою не настільки довгу кар’єру Адам Осборн зумів зародити цілу епоху персональних комп’ютерів, просунути ідеї доступних і зрозумілих для всіх комп’ютерів та розвинути концепцію доступного програмного забезпечення, залишивши свій слід в історії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь